Бълхи

9

Чести проблеми, с9вързани с бълхите са атаките по домашни любимци, но от тях страдат домове, къщи, складове и транспортни средства. Бълхите са упорити бързо размножаващи се паразити, пренасящи се лесно между градове или държави.

Бълхите са голяма напаст, с бързото си размножаване и устойчивостта си на химически препарати за унищожаване във всички фази на развитие, освен на възрастни насекоми. Това е причината трайното им унищожаване да изисква системни усилия, комплексни обработки и пълно обезпаразитяване на обекта, съчетано със системно пръскане на всички рискови места.

Бълхите понякога се бъркат с атаки от други насекоми. Ако заразата е напреднала, всичко става очевидно. Вижда се как паразитите скачат. Чаршафите са покрити точки от изпражненията им. Намираме ги по тялото, в дрехи, панталони, а кожата е покрита със ситни точки от ухапванията им. Ако стадият е начален и има само ухапвания, без наличие на видими насекоми, атаките на бълхи могат да се объркат с тези на дървеници. Бълхите правят ситни точици при ухапване, а дървениците образуват широки обриви. Дървениците бързо пият кръв и изчезват в нощта. Бълхата ще хапе денонощно, ако е гладна и лесно ще я видите в леглото или по тялото си. Пръскането срещу бълхи се извършва спрямо специфичните условия в средата и големината на заразата.

Разпространението на паразита протича по различен начин в стаи, апартаменти, къщи, складови или работни помещения. Спрямо условията, се избира вида третиране, комплекс от мерки и тип подходящ професионален препарат за унищожаване на бълхи. При пръскане срещу бълхи в апартаменти и жилищни помещения, необходимо е в мястото да няма открити храни. По време на обработката, за безопасност, в стаите не трябва да има деца или възрастни. Домашните любимци се изнасят навън, както и аквариумите с риби. Помещенията се третират основно и се обработват изцяло. При обработки на къщи с двор, помещенията се третират по същия начин, но е задължително опръскване и на двора. При наличие на домашни или безстопанствени кучета, котки и други животни, едно третиране според възможността ще снижи риска от повторна зараза. Ако паразитите са нападнали кооперация, те често са в общите и частни мазета, от които плъзват навсякъде. Унищожаване на бълхи в този случай трябва да е съпътствано от дератизация – унищожение на плъхове, мишки и други гризачи.

Отвори и прозорци е препоръчително да бъдат уплътнени, за защита от проникване на скитащи кучета и котки, пренасящи бълхи.
Втората обработка за унищожаване на бълхи е препоръчително да се извърши след седем, максимум десет дни, спрямо биологията на насекомите. Добре е тя да се направи с микрокапсулни препарати, за по-дълго остатъчно действие и превенция. При третиране на двор и терени, препаратите действат едновременно срещу бълхи и кърлежи.

Предварителната подготовка преди пръскане изисква изваждане навън на храни и домашни любимци. При опръскване на зелен терен, добре е той да бъде окосен. Окосяването спестява разход на препарат, което се отразява на цената на услугата. То също предотвратява удобни условия за нова зараза с бълхи и подпомага ефективността и дългосрочността на третирането.
При наличие на външни терени, обработките изискват сухо време, без валежи. Подходящото за пръскане време е сутрин и вечер, по хладина. Препаратите за външни терени действат необходимото за унищожаване на бълхите време, след което се изпаряват. След карантинния срок за действие на препарата, площта е безопасна за употреба.