Дървеници

Унищожаванекреватна дървеница (Cimex lectularius) на дървеници е процес, свързан с редица комплексни методи. Дървениците са масов проблем наблюдаван в световен мащаб и унищожаването им е предизвикателство, мобилизирало ред учени, фармацевти и специалисти.

Наречени туристически паразити или пътешественици, креватните дървеници и в момента пътуват незабелязано из целия свят, в дрехи и сакове на неподозиращи инвазията хора.

Дървениците са много упорити и устойчиви на химически влияния вредители. В добавка, те се крият дълбоко, на трудно достъпни места. Препаратите от аптечните мрежи за унищожаване на дървеници за съжаление рядко са ефикасни. Унищожава се малък брой дървеници, а останалите плъзват пак след броени дни.

Професионалната дезинсекция, като метод за унищожаване на дървеници, ползва специализирани силни целеви препарати и комплексни мерки за отстраняване, съобразно биологията на вредителите. Провежда се масирана атака с обработка на всички засегнати помещения, целяща унищожаване на паразита във всички негови форми и яйцата му за окончателно отстраняване.

От първостепенно значение в борбата за унищожаване на дървеници е доброто познаване на биологията на паразитите, опита в областта и ползването на точния, специализиран препарат. Ефикасните отрови за премахването им са професионални, силно токсични и се употребяват само от пест контрола специалисти, с познания и опит за безопасната им употреба.

Обработките се осъществяват на няколко етапа:

1. Първо се установява от клиента дали ухапванията са получени само нощем или ги получавате и през деня, видял  ли е самото насекомо по себе си – дървениците са бавни. Полезно е, ако сте хванали и съхранили насекомото в затворен съд, до идването на дезинфектора. Първоначалната диагностика на проблема е важна за унищожаване на дървениците и се извършва още при първия контакт с фирмения специалист.

2. След диагностика и назначаване на ден за обработка,  специалиста прави обследване на място. За ефикасно унищожаване, добре е да се открие гнездото на дървениците, ако може да се намери. Най-често те гнездят в леглото, матрака, като обикновено са в ръбчетата. Професионалният препарат и метод на обработка ще унищожат дървениците, дори да са скрити дълбоко, на невидими в помещението места.

3.Задължителни са обаче две обработки, иначе дървениците ще се завърнат от яйцата.

За сигурното им и пълно унищожаване, пръскането срещу дървеници се извършва във всички помещения, защото те се разнасят навсякъде със чехли, сакове, раници и дрехи. Третират се рисковите зони, легла, гардероби, нарове, секции, шкафове, дрешници, ракли и чекмеджета.

При някой случаи, по преценка на специалиста, се обработват и стените, защото дървениците залагат яйцата си под тапети, ламперии, велтери, мокети. Дървените первази, особено ако са разсъхнали или стари са също място за гнездене на дървеници. Обработва се всяка възможна фуга и цепнатина. В стаите обезателно не трябва да има открити, незапечатани храни.

По време на обработката за унищожаване на дървеници, в помещенията не трябва да присъстват хора, домашни любимци, трябва да се изнесат всички аквариуми, птици, кучета котки и други животни. Карантината изисква 24 часа запечатване на помещенията. След обработка, проветряването трябва да е в рамките на поне 2 часа, с налично течение.