Комари

тигров комар

Премахването на комари се осъществява чрез масивно опръскване на нападнатите площи с професионални средства и техника за масово унищожаване на комари.

Професионалното унищожаване на комари е свързано с рязко намаляване на популацията. Основните техники, използвани за премахването им са обработка на водоеми и опръскване на засегнатия терен, с цел отстраняване на инсектите.

Борбата с комари е изключително трудна при масово заселени с тях терени. Те снасят яйцата си до 15 км. от нападнатото място и могат да живеят далеч от човека, прелитайки до него единствено за да се нахранят. Най-смислени и резултатни тук са профилактичните обработки по унищожаване на комари, удрящи рязко популацията, свеждайки нападенията до минимум.

В къщи и дворове, обработките по унищожаване на комари стартират с опръскване на навеси, барбекю, зелени огради, тераси и др. Обработват се всички зелени части, въздушно пространство и рискови места, в които комарите се крият.

В закрити и полуоткрити места се третират всички лампи, корнизи и стени. Препаратът против комари е с остатъчно убиващо действие. Съставът му е безопасен за хора и домашни любимци, но кацне ли на него, комарът се заразява и скоро след това умира. Третирането на терасите, чести места за почивка на комарите след летеж, унищожава друга голяма част. След обработките, могат спокойно да се ползват репеленти, които вече ще имат някакъв ефект.

В блокове и мазета след наводнение, спукване на тръби, открити канализации и инциденти, отстраняването на комари протича по сходен начин. При обработка на закрито, в помещенията не трябва да има открити храни, а хора, домашни любимци и аквариуми се изнасят навън. Следва запечатване и проветряване на помещенията, със срок според избрания препарат.

Като превантивни действия и подготовка, добре е да се окосят високите треви. Застоялите води в терена трябва да се отстранят, а площта да се поддържа чиста и суха. Най-смислени остават редовните профилактика и превенция. Ако обработките по унищожаване на комари стартират още в началото на лятото или пика им през юли, популацията на вредителя ще е много малка и няма да създава драстични проблеми за сезона.