Кърлежи

Унищожаване на къкърлежрлежи  е метод, част от процеса по дезакаризация (унищожаване на вредни кърлежи и акари).  Кърлежите са упорити и издръжливи паразити, които се крият незабелязани в зелените терени и площи около човека. Присъстват във всяка зелена необработена площ, парк, двор, градина, вила и природен терен.

Популацията на кърлежи отчита всяка година бум през пролетно-есенните сезони. Опасността от поява нараства във влажни и дъждовни периоди. Превантивното професионално унищожаване на кърлежи трябва да стартира пролетта, с поникването на тревата.При наличие на домашни любимци или животни, унищожаването на кърлежи стартира с обезпаразитяването на всяко от тях. Обезпаразитяването може да бъде извършено с пръскане, накапване, окъпване на животното и последващо слагане на противопаразитна каишка. След обработка на животните, следва пръскане на тревни площи, двор и терени.

Предварителното окосяване е важно, с оглед разходване на количество препарат, крайна цена и ефективност на резултата. Високи, неокосени треви ще затруднят проникването на препарата в почвата и резултата. При невъзможност или по желание, можем да предложим услуги по окосяване на терена, кастрене на клони, храсти и подготовка. При наличие на селскостопански животни или близост до двор с такива в съседство, животните задължително трябва да бъдат обеззаразени, защото кърлежите ще прескочат пак от тях в терена.

Препоръчително е да се сложат ограничителни средства за преминаване на скитащи, безстопанствени животни, гризачи и дребни хищници в терена. При чести валежи и висока температура или влажност, рискът от излюпване на кърлежи нараства. Обезателно трябва да се следи за точно време на обработките. Срещу кърлежи е препоръчително е да се пръскат всички дворни терени, ферми и зелени зони. Особено застрашени за места, в близост до пасища, извънградски квартали, паркове и градини. В градските терени опасност от кърлежи съществува във всеки необработен терен, детски площадки, люлки, градини и места, различни от асфалт и бетон.

Високо рискови години, с особено внимание за превантивни действия, са тези с регулярни валежи и липса на много сняг през зимата. В подобни моменти се забелязва годишен пик на популацията и са необходими бързи и стриктни превантивни професионални действия за унищожаване на кърлежите и популацията им, преди да е пламнало епидемиологично огнище.