Оси

 

Vespula germanicaОсите са жилещи насекоми, които нападат всякакви помещения. Те се загнездват на тераси, в къщи, дворове, апартаменти, складове, около заведения, производствени цехове, магазини и басейни. Когато осите се нанесат близо до жилищна площ или място за работа на човека, унищожаване им е задължително, тъй като те са агресивни и нарастват бързо. Специфичните за гнездене места на осите и закачането на осарниците им на трудно достъпни места, са пряко свързани с трудността в тяхното унищожаване.

Обичайно те харесват топли и южни изложения, затова в кооперации често се нанасят по южните тераси. В блокове осите се нанасят над прозорци, врати и по тераси. Особено харесват незапълнените монтажни фуги, в които градят своите осарници. На терасата те ще изградят гнездо в шкафчета, саксии, до стари книги и по тъмни ъгълчета. Харесват също тавана, мястото под лампиона и стенните дупки, а в къщи и дворове имат още по-голям терен за избор. В извънградски квартали, местности и райони трудно се намира къща без гнездо на оси по тавана. В дворове осите гнездят под навеси, в помещения за дърва, въглища, около стопански сгради, покрай или вътре в комини, камини, около барбекюта и др. Осите се настаняват също в техника, в абсорбатори, въздухопроводи и други трудно достъпни места.Едно от най-характерните места за гнездене на оси е под керемидите на покрива. Те влизат между тях и изолацията, в ламперията и изграждат там гнездото.

Съществуват слабо обитаеми къщи, където гнезда на оси са изградени буквално под всяка керемида от покрива. В градината осите правят гнездата си в дървесни хралупи, в стари птичи гнезда и хранилки. Рядко се открива къщичка за птици, без загнезден в нея осарник. Понякога осите ще изградят гнездото си в земни дупки, в стари къртичини или дупки от сляпо куче. При земни гнезда, те остават незабелязани.